Wydział Edukacji i Sportu Urzędu Miasta Bydgoszczy
Zdolni znad Brdy
Bydgoski Program Wspierania Ucznia Zdolnego
Podsumowanie spotkania „Forum Olimpijczyków - Laboratorium Zdolności” – 22.11.2018
2018-11-26 12:25 / 7685   D.Wierski

Drugie w tym roku szkolnym spotkanie z cyklu „Forum Olimpijczyków - Laboratorium Zdolności” odbyło się 22 listopada 2018 w auli Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Bydgoszczy i adresowane było do uczniów szkół ponadgimnazjalnych, gimnazjalnych oraz siódmych i ósmych klas szkół podstawowych.

 

"Forum..." służy wszechstronnemu rozwijaniu i wspieraniu uzdolnień młodych ludzi oraz stworzeniu im możliwości do zaprezentowania wiedzy, umiejętności i pasji. Tym razem w wydarzeniu wzięło udział ok. 230 uczniów z SP 30, SP 31, Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1, Zespołu Szkół Gastronomicznych, Zespołu Szkół Spożywczych, Zespołu Szkół Chemicznych, Zespołu Szkół nr 4 oraz Niepublicznego Zespołu Szkół nr 1. Tematyka spotkania obejmowała następujące dziedziny wiedzy: biologię, chemię, biotechnologię, genetykę oraz naukę o żywności i żywieniu.

 

Konferencję rozpoczął dr hab. inż. Dariusz Pańka prof. UTP – wykładowca Pracowni Fitopatologii i Mykologii Molekularnej, kierownik Katedry Biologii i Ochrony Roślin w Wydziale Rolnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. Podczas wykładu „Świat grzybów wokół nas” przedstawił wyniki ekspertyzy dotyczącej zanieczyszczeń w Pałacu Młodzieży w Bydgoszczy (dane z 2017 roku) oraz w mieszkaniu prywatnym. Prelegent opowiedział zebranym o mykotoksynach, jaki gatunek grzyba posiadają i w jakich produktach spożywczych występują. Dowiedzieliśmy się również, że „sprawcami” chorób roślin w sadach, ogrodach, warzywnikach są m.in. monilioza brzoskwini, rizoktonioza traw czy zgnilizna twardzikowa marchwi. Udowodnił, że z jednej strony grzyby wyrządzają wiele szkód niszcząc rośliny, rozkładając żywność czy też stanowiąc zagrożenie dla naszego zdrowia. Z drugiej jednak pomagają nam m.in. w walce z chorobami, a także szeroko wykorzystujemy je w przetwórstwie żywności. Świat grzybów wokół nas jest naprawdę bardzo bogaty. Na zakończenie zainteresowane osoby otrzymały płytki z pożywką by same mogły sprawdzić, czy i jakie grzyby występują w ich otoczeniu.

 

Kolejnym prelegentem był pracownik Instytutu Biologii Eksperymentalnej na Wydziale Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy – dr hab. Artur Dzialuk prof. UKW. Profesor zaprezentował wykład o intrygującym tytule pn. „Po igle do złodzieja, czyli jak zmusić drzewa do mówienia”. Opowiedział uczniom o badaniach DNA drzew, jakie prowadzi Instytut Biologii Eksperymentalnej UKW, dzięki którym m.in. możemy znaleźć sprawców kradzieży i niszczenia drewna lub - dzięki możliwości powiazania podejrzanego z miejscem zdarzenia - odnaleźć sprawców przestępstw lub wykroczeń. Odbiorcami takich analiz DNA drzew leśnych są: policja i prokuratura, sądy, jednostki Lasów Państwowych, w tym Straż Leśna, prywatni właściciele lasów oraz firmy budowlane i ogrodnicze czy firmy ubezpieczeniowe i kancelarie adwokackie.

 

Głównym punktem programu była prezentacja dorobku naukowego zdolnych, młodych uczniów bydgoskich szkół. Autorami wystąpień byli laureaci i finaliści olimpiad i konkursów. Pierwszą prelekcję wygłosiły Anna Gajewska i Daria Mistrzak – uczennice Zespołu Szkół Spożywczych w Bydgoszczy, wykazujące zainteresowania kulinarne i cukiernicze. W wykładzie pt. „Dziedzictwo kulinarne jest naszym dziedzictwem kulturowym – chleb w tradycji” opowiedziały zebranym o historii wypieku chleba oraz o pomyśle gospodyń na dodanie do ciasta chlebowego ugotowanych i utartych ziemniaków. Historia chleba z ziemniakami sięga czasów rozbiorów Polski. Ten sposób wypieku chleba wpłynął na zwiększenie ilości wypiekanych bochenków, a dodatkowym atutem był jego lepszy smak oraz wydłużenie trwałości i świeżości. Prelegentki opowiedziały również uczniom o 9 zaletach spożywania chleba, m.in. o tym, że zapobiega chorobom serca, chroni jelita przed chorobami i szkodliwymi substancjami, wspomaga odchudzanie czy też opóźnia procesy starzenia dzięki antyoksydantom.

 

W dalszej części konferencji zaprezentował się uczeń Technikum Chemicznego w zawodzie technik analityk – Adam Orylski. Podczas prelekcji „Chemia – moja pasja” dowodził, że naukę chemii można rozwijać poprzez koła zainteresowań, projekty takie jak Erasmus+ oraz za pomocą ciekawych portali i filmików na YouTube. Prelegent opowiedział o swoich planach na przyszłość związanych z jego ulubiona dziedziną wiedzy - chemią. Adam otrzymał wyróżnienie w VIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu Chemicznego Alchemik oraz brał udział w Konkursie „Poliglota” organizowanego w Dniu Języków Obcych.

 

W trakcie prelekcji zatytułowanej Zdrowym być i długo żyć – ruch, działanie, humor i pasja” słuchacze dowiedzieli się o nowej piramidzie żywności (Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej), 10 zasadach zdrowego żywienia i błędach żywieniowych oraz o potrawach i produktach niewskazanych. Autorkami prezentacji były: Julia Kmiecik i Maja Przybylska - uczennice klasy trzeciej Technikum Gastronomicznego w Bydgoszczy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Julia i Maja interesują się zdrowym żywieniem i aktywnym stylem życia. Uczennice przedstawiły także zasadę „6 (sześciu) U” prof. dr hab. S. Bergera, która zawiera następujące punkty: 1. Urozmaicenie (w doborze produktów), 2. Umiar (w jedzeniu i piciu), 3. Unikanie (nadmiaru cukru i soli), 4. Uregulowanie (czasu i liczby posiłków), 5. Uprawianie sportu i 6. Uśmiechanie się.

 

Spotkanie wzbogaciły występy artystyczne uczniów bydgoskich placówek. Wystąpiła pianistka - Sara Allouche z Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 1, uczennica II klasy Liceum Ogólnokształcącego nr 1 kierunku lingwistycznego, specjalistka od języka hiszpańskiego i niemieckiego. Pasję śpiewania  i grania na fortepianie odkryła w dzieciństwie, w przyszłości marzy o karierze diwy operowej. Usłyszeliśmy „Uchylone Drzwi” (słowa: Roman Wołowiec muzyka: Fryderyk Koziak) w wykonaniu Weroniki Jendraszak – uczennicy drugiej klasy Branżowej Szkoły I przy Zespole Szkół Spożywczych w Bydgoszczy. Weronika od najmłodszych lat przejawia zamiłowania muzyczne, taneczne, plastyczne, teatralne, recytatorskie, aktorskie i sportowe. Śpiewa i gra na keyboardzie, recytuje i pisze wiersze, występuje w przedstawieniach i audycjach. Tańczy różne style taneczne – obecnie od 7 lat taniec towarzyski w Dance Academy. W przyszłości chce produkować torty artystyczne, dlatego kształci się w zawodzie cukiernik, marzy o małej własnej cukierni. Podczas spotkania uczniowie podziwiali również taniec nowoczesny w wykonaniu uczennicy III klasy Bydgoskiego Gimnazjum Klasycznego w Bydgoszczy (przy ZSO nr 1) – Moniki Król.  Uczennica tańczy  od 7 roku życia, zawsze taniec nowoczesny, modern, jazz; interesuje się reakcjami społecznymi, zagadnieniami konformizmu i norm społecznych, a w przyszłości planuje studiować psychologię. Na zakończenie zebrani usłyszeli utwór „Nic tu po mnie”, do którego tekst napisał Michał Szczygieł, a zaśpiewał go pięknym basem oraz zagrał na gitarze Michał Święcicki, uczeń Zespołu Szkół Spożywczych. Jako członek chóru uczestniczył m.in. w Bydgoskich Biesiadach Czytelniczych, Konkursie Piosenki Religijnej "Cecyliada" i Bydgoskich Spotkaniach z Kulturą Chrześcijańską. Michał od gimnazjum związany jest z Chórem Collegium Salesianum pod dyrekcją pani Iwony Szubargi.

 

"Forum Olimpijczyków - Laboratorium Zdolności" zostało zorganizowane przez Pałac Młodzieży w ramach Miejskiego Programu Wspierania Ucznia Zdolnego "Zdolni znad Brdy".